Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν με ανησυχία την επιχείρηση επαναγοράς ενός μέρους του χρέους της Ελλάδας, υπογραμμίζει η βελγική εφημερίδα L’Echo, διαπιστώνοντας νευρικότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο: «Οι ισπανικές τράπεζες πήραν μία ανάσα, οι ελληνικές ανησυχούν», γίνεται εκτενής αναφορά στο πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σωτηρία τεσσάρων ισπανικών τραπεζών, αναφέροντας ότι ο Επίτροπος Αλμούνια δήλωσε ότι οι κάτοχοι ομολόγων αυτών των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η Banco de Valencia θα πουληθεί στη Caixabank. Οι υπόλοιπες τρεις εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν τον ισολογισμό τους κατά 60% μέσα σε πέντε χρόνια. Οι επιπτώσεις στο δίκτυο καταστημάτων τους θα είναι βαρύ, διότι αυτά θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα προκαλέσει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, επισημαίνει η εφημερίδα.

H L’ Echo επικαλείται, μάλιστα, τις δηλώσεις του πρώην πρόεδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλη Ράπανου, ο οποίος σημείωσε ότι η επαναγορά χρέους θα μειώσει τις πιθανότητές των τραπεζών να προσελκύσουν τουλάχιστον 10% ιδιωτικών κεφαλαίων για να αποφύγουν την κρατικοποίηση κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους.