Τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται με την έγκριση της διετούς επιμήκυνσης στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, στην πρώτη τους συνεδρίαση μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και του προϋπολογισμού από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Προσερχόμενοι στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους, αλλά και τη στάση που θα τηρήσουν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ στην πλειοψηφία τους επισήμαναν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λάβουν μία οριστική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.
«Είμαστε υπέρ μια πραγματικής λύσης και όχι μιας ταχείας λύσης για την Ελλάδα», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτησε τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι μετά τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού τους 2013, πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα και να δοθεί σήμερα κιόλας πολιτική λύση στο ελληνικό θέμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαι εδώ για να βρεθεί πολιτική λύση. Αυτή είναι η θέλησή μου, αυτή είναι η θέληση της γαλλικής κυβέρνησης».
«Το Eurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Μοσκοβισί, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα σημαίνει περισσότερα χρήματα», υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση. Σημείωσε, επίσης, ότι «πρώτα θέλω να ακούσω που βρισκόμαστε και ποια είναι τα ευρήματα της τρόικας».
«Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, τονίζοντας ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι’ αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Προσχέδιο του Eurogroup
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, αναφέρεται στο προσχέδιο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το προσχέδιο αυτό, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι αν δεν δοθεί παράταση δύο ετών στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά.