Μεγάλη πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο , σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών ¨Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο παρέμεινε στα επίπεδα του Ιουλίου, στις 76,1 μονάδες, ωστόσο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από πέντε μήνες βελτίωσης, επιδεινώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -75,6 μονάδες (από -64 μονάδες τον Ιούλιο).
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η σταθεροποίηση των επιχειρηματικών προσδοκιών είναι βέβαια θετικό στοιχείο το οποίο, αν συνεχιστεί, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για επενδυτικές αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά, η πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και αισθητή, ήταν αναμενόμενη και ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι πολίτες δέχονται επί τουλάχιστον 2 μήνες αλλεπάλληλα, πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους, μηνύματα για το περιεχόμενο των δημοσιονομικών μέτρων.
«Είναι προφανές ότι η οριστικοποίηση αυτών των μέτρων – με τους καλύτερους δυνατούς όρους- πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αφιερωθεί ο απαραίτητος χρόνος στην προσπάθεια αντιστάθμισης των υφεσιακών επιπτώσεών τους», σημειώνει η έρευνα του ΙΟΒΕ..
Αναλυτικότερα τα στοιχεία Σεπτεμβρίου κατέδειξαν ότι:
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα. Η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο δίνει τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.
-Στη Βιομηχανία, σημαντική βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα όμως αντίθετα να κλιμακώνονται.
-Στις Υπηρεσίες, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν μικρή άνοδο.
-Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
-Στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά οι έντονα αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και λιγότερο οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανέρχεται σε ελαφρώς λιγότερο αρνητικά επίπεδα. Τέλος, η άμβλυνση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας τον Ιούλιο δίνει τη θέση της σε νέα, έντονη επιδείνωση τον Σεπτέμβριο.