Έντονες ανησυχίες ότι η υπομονή του κόσμου εξαντλείται και οι αντιδράσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν, εκφράζει σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Επικρίνει μάλιστα κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας» που ακολουθούνται.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, η New York Times εκτιμά ότι διαδηλώσεις ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, επικρίνοντας τα προγράμματα λιτότητας. Κάνει, μάλιστα λόγο για πολιτικές που θα επιδεινώσουν τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, σε μία στιγμή που αυτά είναι περισσότερο απαραίτητα από κάθε άλλη φορά.

«Μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ», τονίζει η New York Times, τονίζοντας πως πρέπει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της Ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας.