Δυσμενείς εξακολουθούν να είναι οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία του οίκου αξιολόγησης Moody’s, οι αναλυτές του οποίου εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα καταγράψει συρρίκνωση της τάξης του 7% το 2012.

Όπως επισημαίνει η έκθεση της Moody’s, το 2012 θα είναι το πέμπτο συνεχές έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ προειδοποιεί και για νέες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα και διαμόρφωση της ανεργίας στο 22,8% για το σύνολο του 2012, συγκριτικά με το 17,7% το 2011.

Οι αναλυτές του οίκου σχολιάζουν πως «η περαιτέρω μείωση των μισθών σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας θα αυξήσει τις πιέσεις στα ελληνικά νοικοκυριά».

Η Moody’s «βλέπει» επίσης νέα επιδείνωση των ελληνικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, καθώς συνεχίζεται η αδυναμία των αποδόσεων τους.

Αρνητική η προοπτική ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ο οίκος διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage – Backed Securities).

Η επίδοση των ομολόγων RMBS, αναφέρει ο οίκος, συνέχισε να επιδεινώνεται στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2012, προσθέτοντας ότι η άνοδος της ανεργίας οδήγησε σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των αθετήσεων πληρωμών στην αγορά αυτών των ομολόγων. Ο δείκτης σωρευτικών αθετήσεων πληρωμών στα ομόλογα αυτά αυξήθηκε φέτος τον Αύγουστο στο 1,32% του αρχικού ύψους τους από 0,86% τον Αύγουστο του 2011. Η τάση των ληξιπρόθεσμων δανείων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ενισχύθηκε και έφθασε στο 4,03% του τρέχοντος ύψους των ομολόγων αυτών φέτος τον Αύγουστο από 2,20% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το τρέχον συνολικό υπόλοιπο των ομολόγων RMBS ανερχόταν σε 2,9 δις. ευρώ φέτος τον Αύγουστο από 3,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011, καταγράφοντας μείωση 20%.