Με την προσδοκία ότι το άτυπο Eurogroup που ξεκινήσει σε λίγη ώρα στη Λευκωσία θα δώσει τα πρώτα σημάδια για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετέβη χθες στη κυπριακή πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Η άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων φιλοξενείται παραδοσιακά από το κράτος μέλος που ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών της ΕΕ, αντιπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνεδρίαση του σημερινού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν τα τρέχοντα οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα και θα περιλαμβάνει δύο κοινές ομάδες εργασίας καθώς και γεύματα εργασίας.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει στο Eurogroup ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό.

Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος και θα δεσμευθεί για συγκεκριμένες ενέργειες που θα υλοποιήσει η χώρα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την γνώμη της για το πρόγραμμα θα γνωστοποιήσει και η τρόικα η οποία θα μετέχει στο Συμβούλιο.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο πρόεδρος του Eurogroup θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 με βασικό θέμα κυρίως την Ισπανία και λιγότερο την Ελλάδα, για την οποία ωστόσο θα γίνουν αναφορές.

Στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ και μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι και αυτό της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.