Κατευθύνσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και όλων των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions) που προβλέπει η δανειακή σύμβαση δόθηκαν στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

«Υπήρξε πρόοδος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά από τη συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε δυόμισι περίπου ώρες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ενώ μετά το πέρας της ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι «Ήταν μια καλή συνάντηση» και ο Μ. Μορς ότι ήταν «εποικοδομητική».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 7.30 πραγματοποιείται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει κατά τη διάρκειας της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση με την τρόικα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν νωρίτερα πως έγινε μία γενική επισκόπηση της προόδου που έχουν καταγράψει τα τεχνικά κλιμάκια και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και δόθηκαν κατευθύνσεις μεταξύ άλλων και επί φορολογικών θεμάτων. Το ίδιο στέλεχος είπε πως τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.

Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στη Λευκωσία, το κύριο αντικείμενο να είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία, και δεν θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον κ. Στουρνάρα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα αποτελέσει το κυρίως θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, αύριο το μεσημέρι στις 3 μ.μ. ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την τρόικα, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των στρατιωτικών, η οποία επέδωσε ψήφισμα σχετικά με τις μειώσεις στις αποδοχές.

Από το υπουργείο η απάντηση ήταν ότι έχουν «κλειδώσει» μειώσεις 6-6,5% για τους ένστολους αναδρομικά από την 1η Ιουλίου μέχρι και το 2014, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν παρείχε εναλλακτικά μέτρα, που να γίνου αποδεκτά από την τρόικα. Οι μειώσεις ισχύουν για όλους τους ένστολους, πλην των αστυνομικών.

Πάντως, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών έκλεισε νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών, για να συζητηθούν περαιτέρω τα αιτήματά τους.