Στην προσπάθεια του ισπανού Μαριάνο Ραχόι να κερδίσει χρόνο και να μην καταθέτει επισήμως αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας για να επωφεληθεί από πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων χρέους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εστιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές.
Η προοπτική των τοπικών εκλογών, η άρνηση περικοπών στις συντάξεις, ο φόβος της έξωθεν επιτήρησης είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ισπανία αντιστέκεται ακόμη μη ζητώντας οικονομική διάσωση, εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα επιφέρουν.
Θεωρητικά, τίποτε δεν πρέπει να εμποδίζει την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης να ζητήσει βοήθεια. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λιγότερο από εννέα μήνες, φαίνεται ωστόσο ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
«Δεν γνωρίζω ακόμη τους όρους και δεν γνωρίζω εάν είναι αναγκαίο να ζητήσει βοήθεια η Ισπανία. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα σπρεντ. Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση μέχρι σήμερα», δήλωσε σήμερα ενώπιον των ισπανών βουλευτών.
Η στάση του δεν στερείται λογικής. «Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θέλει, κατά το πρώτο έτος του στην εξουσία να στείλει επιστολή στην ΕΚΤ για να ζητήσει άρνικα για να ανακουφίσει την οικονομική κατάσταση της χώρας», γράφει στο μπλογκ του ο Κάρλος Σεγκόβια, δημoσιογράφος της El Mundo.
Ο πρώτος φόβος της ισπανικής κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της λιτότητας, μετά την υιοθέτηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων για την εξοικονόμηση 102 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014.
Ο Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη θυσιάσει το δώρο των Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων, αύξησε τους φόρους και τον ΦΠΑ, αυστηροποίησε τους όρους παροχής επιδόματος ανεργίας, αλλά δεν θέλει να ρίξει το τελευταίο του ταμπού: «Εάν υπάρχει κάτι που δεν θα θίξω, είναι οι συντάξεις», έχει υποσχεθεί.
«Το πολιτικό κόστος είναι υψηλό, διότι διακυβεύεται μεγάλος αριθμός» αφού το θέμα των συντάξεων ήταν το κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας τον περασμένο χειμώνα. Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο για να βελτιώσει τους όρους της διάσωσής της χώρας», τονίζει ο Λουίς Πουτς, του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.
Ο Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με μεγάλο κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας, δηλώνει επίσης ότι “δεν μπορεί να αποδεχθεί να τού υποδεικνύουν σε ποιον συγκεκριμένο πολιτικό τομέα πρέπει γίνουν ή όχι περικοπές δαπανών.
Η Μαδρίτη περιμένει την καταγραφή προόδου στον τομέα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και αρνείται τη σύγκριση με περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
«Το σχέδιο του Ραχόι είναι να μην ζητήσει προς το παρόν διάσωση. Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός λόγος να περιμένει, οι λόγοι είναι πολιτικοί», λέει ο Χαβιέρ Χιμένεθ, καθηγητής του IESE Business School της Μαδρίτης.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι προσωρινά. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ισπανία τελικά θα αναγκασθεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, κατά συνέπεια, εάν η διατύπωση αυτού του αιτήματος αναβληθεί, τα χρηματιστήρια θα βρεθούν και πάλι σε ένταση”, σύμφωνα με τη χρηματομεσιτική εταιρεία Link.