Ένα σενάριο σωτηρίας της χώρας θα επιχειρήσει να δρομολογήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον επόμενο μήνα, που ίσως αποδειχθεί ο κρισιμότερος της μνημονιακής περιόδου.

Η «σωτηρία» δεν αφορά μόνο την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ αλλά και μια σειρά από αποφάσεις, όπως π.χ. η επιμήκυνση του Μνημονίου, ενδεχομένως ένα νέο κούρεμα του χρέους ή και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, που θα πείσουν τις αγορές ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο και το διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα δεν είναι χαμένη υπόθεση, αλλά μια χώρα που παραμένει μέλος της ευρωζώνης και γιατρεύει αργά αλλά σταθερά τις πληγές της.

Στόχος του κ. Στουρνάρα είναι να συμφωνήσουν οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών μας ότι τα μέτρα του πακέτου είναι ρεαλιστικά και να μην απορρίψουν μεγάλο τμήμα τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν τα Νέα, είναι εφόσον περάσει το πακέτο και από το κόσκινο των πολιτικών αρχηγών να το παρουσιάσει, ή να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού εντός της επόμενης εβδομάδας και πάντως πριν από το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στη Λευκωσία.

Από το Eurogroup αυτό η Ελλάδα περιμένει να ακούσει έναν καλό λόγο που θα συντηρήσει το θετικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τις προηγούμενες εβδομάδες μετά τις επαφές της κυβέρνησης στο Βερολίνο.