Παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε δύο επίπεδα για τη θωράκιση του ευρώ προβλέπει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες από την έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ντράγκι ζητεί «συντονισμένη δράση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), για την αγορά, από κοινού, κρατικών ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης με στόχο την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο μηχανισμός ESM θα αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή η Φραγκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Για τις αγορές ομολόγων μέσω του Μηχανισμού Στήριξης θα απαιτείται πάντως ειδική αίτηση της ενδιαφερόμενης χώρας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.
Εάν η αγορά αρχίσει να αποδέχεται από μόνη της χαμηλότερα επιτόκια σε επικείμενη έκδοση ομολόγων, ο Μηχανισμός Στήριξης θα μπορεί ακόμα και να αποσύρει την όποια προσφορά του την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, είναι αμφίβολο αν ο Μάριο Ντράγκι ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στην προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνέντευξη τύπου στη Φραγκφούρτη, μετά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το πιο πιθανό είναι να συγκεκριμενοποιήσει παλαιότερη εξαγγελία του ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία του ευρώ», περιμένοντας την κρίσιμη απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον Μηχανισμό Στήριξης στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Όπως γράφει η Deutche Welle η εφημερίδα εκτιμά ότι στους κόλπους της ΕΚΤ υπάρχει πλειοψηφία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο, καθώς και από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.
Την αντίθεσή του στην παρέμβαση της Φραγκφούρτης εξέφρασε σήμερα εκ νέου ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και κάνοντας λόγο για «απαλλοτρίωση των (Γερμανών) φορολογουμένων»: «Δεν με βοηθάει να κατεβάσω το επιτόκιο στο 2%, αν στο τέλος του χρόνου έχω πληθωρισμό μεγαλύτερο από 2%» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι «ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση η Ευρώπη απλώς κερδίζει χρόνο»
Διαφορετική εκτίμηση εκφράζει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμμερ, υποστηρίζοντας ότι βλέπει κατ΄αρχήν θετικά την παρέμβαση της ΕΚΤ.
«Ασφαλώς θα ήταν καλύτερο, εάν η ΕΚΤ υπό κανονικές συνθήκες επικεντρωνόταν στην σταθερότητα των τιμών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανονικές συνθήκες.
Η παρέμβαση έχει νόημα, αλλά μόνο αν γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και υπό αυστηρό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με την παρέμβαση αυτή δεν επιλύουμε το πρόβλημα, αλλά απλώς κερδίζουμε χρόνο» τονίζει ο γερμανός τραπεζίτης.