Η επανενεργοποίηση της διαδικασίας για τη σύναψη συμβάσεως μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διατηρούν Έλληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες ζητήθηκε από την ελβετική Κυβέρνηση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως στην Ελβετία έχει διοχετευθεί το 10% περίπου των καταθέσεων που έφυγαν την τελευταία διετία από τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ.

Πάντως, το 2011 τετραπλασιάστηκαν οι Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία που γνωστοποίησαν τα προσωπικά στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές το 2011 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα της Ελλάδας από τη φορολόγηση των τόκων των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες αυξήθηκαν άνω του 50%.

Οι Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία που συμφώνησαν το 2011 να κοινοποιηθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές φορολογικές Αρχές ανήλθαν σε 1.360, έναντι 365 το 2010 και μόλις 70 το 2009. Οι εν λόγω καταθέτες το 2011 έλαβαν συνολικούς τόκους 10 εκατ. ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία, ενώ τα προηγούμενα έτη οι τόκοι αυτών των καταθετών από την Ελλάδα κυμαίνονταν από 800.000 έως 2,5 εκατ. ευρώ.