Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ισπανία ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη λήξη του Εurogroup.

«Οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν στο τελικό τους στάδιο το δεύτερο μισό του Ιουλίου», συμπλήρωσε.

Επίσης όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν να δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους – μέχρι το 2014 – για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Αναφορικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Στουρνάρα ο κ Γιούνκερ ανέφερε : «χαιρετίζουμε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας καθώς και τις δεσμεύσεις πως η χώρα θα ακολουθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» ενώ τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα σήμερα». Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα για το επόμενο eurogroup της 20ης Ιουλίου.

Αποφασίστηκε επίσης το αποφάσεις για την Κύπρο να ληφθούν στο Eurogroup τοθ Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να γίνει έκτακτη συνάντηση μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην πρώτη του συμμετοχή στο eurogroup ζήτησε τροποποιήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας με διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM .

Αναφορικά με την ανανέωση της θητείας του επικεφαλής του eurogroup, ο πρόεδρος και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ θα παραμείνει στη θέση του για ακόμα 2,5 χρόνια.