Σε σταυροδρόμι της 13ετούς ιστορίας της βρίσκεται η ευρωζώνη, ενώ αυτό που εμφανίζεται ως παροδικό σύμπτωμα έχει τις ρίζες του σε παλιά εγκλήματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα FT Deutschland.

Ο επίτροπος τονίζει την επιτακτικότητα της αντιμετώπισης των συνεπειών που προέρχονται από τις αγορές, αλλά και τη σημασία να δοθούν περιθώρια στα κράτη- μέλη ώστε να μπορέσουν να αναπνεύσουν, προκειμένου να καταφέρουν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμα να ανακάμψουν.

Ο κ. Ρεν υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και αναφέρεται στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος, μαζί με ένα πιο ολοκληρωμένο Ταμείο Εγγύησης των Καταθέσεων και τους μηχανισμούς εκκαθάρισης των τραπεζών θα αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης.

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, έχουν στόχο να αποστείλουν μηνύματα προς τους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι παρεμβάσεις στις αγορές θα γίνουν μόνο για τα κράτη που ακολουθούν μία σώφρονα δημοσιονομική πολιτική, υλοποιούν δομικές μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη και απασχόληση και αντιμετωπίζουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρεν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση, αλλά και αυτές που δεν έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία, όπως λέει, πρέπει να συνεχίσει τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν.

«Η Ευρώπη άσκησε πιέσεις για μείωση της φορολογίας στην Γερμανία, προκειμένου να επωφεληθούν οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, και φρόντισε ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται στο επίπεδο της παραγωγικότητας», προσθέτει ο κ. Ρεν.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης έως το τέλος του έτους, προκειμένου να δημιουργηθεί μία αληθινή Οικονομική Ένωση στην ΕΕ, ώστε να ενισχύσει τη Νομισματική Ένωση. Ο χάρτης θα έχει στόχο την εναρμόνιση μέσω διαφόρων τρόπων της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών και την επανεξέταση των δυνατοτήτων αμοιβαίας ευθύνης για τα χρέη.

Τέλος, ο Όλι Ρεν καταλήγει ότι το μήνυμα είναι σαφές: δεν υπάρχει επιστροφή από το ευρώ, το οποίο, όπως επισημαίνει θα έχει ισχυρότερα θεμέλια και θα μπορεί να αναχαιτίσει τους επικριτές του.