Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να ζητήσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της σε ένα σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.
Απευθυνόμενος σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο Κατάινεν είπε ότι το Ελσίνκι θα μπορούσε να ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, αν η βοήθεια προς την εν λόγω χώρα αντληθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
«Όπως και με τα προηγούμενα σχέδια οικονομικής ενίσχυσης, η Φινλανδία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Κύπρο, εάν τα κεφάλαια αντληθούν από το EFSF», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Κάρε Χάλονεν.
Η Κύπρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, καθιστάμενη έτσι η πέμπτη χώρα, από τις 17 της ευρωζώνης, που ζητεί βοήθεια.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης δήλωσαν σήμερα ότι διάκεινται ευνοϊκά σε μια βοήθεια προς την Κύπρο σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ωστόσο, η Φινλανδία, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απολαμβάνει ακόμη αξιολόγησης ΑΑΑ για την πιστοληπτική της ικανότητα, διατήρησε την άκαμπτη θέση της που έχει ήδη εκφράσει και σε άλλα προγράμματα βοήθειας.
Πέρυσι, η Φινλανδία είχε ζητήσει και είχε λάβει, κατά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα τον Οκτώβριο του 2011 που θα της εγγυάται την επιστροφή των ποσών που θα καταβληθούν.
Στις αρχές Ιουνίου, η Φινλανδή Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν είχε δηλώσει σχετικά με το πακέτο βοήθειας προς την Ισπανία ότι αν τα χρήματα αντληθούν από το ΕΤΧΣ, η Φινλανδία θα απαιτούσε «εγγυήσεις» της Ισπανίας και θα ζητούσε μετοχές από ισπανικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στη διάσωση της χώρας αυτής.
Ωστόσο, εάν το σχέδιο ενίσχυσης θα πρέπει να βασίζεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Φινλανδία δεν θα ζητήσει εγγυήσεις, δεδομένου ότι συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο για τον Φινλανδό φορολογούμενο, εξήγησε ο υπουργός.