Εικόνα αποκάλυψης καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το εξάμηνο του 2010. Οι εισηγμένες αθροιστικά παρουσιάζουν ζημίες στο εξάμηνο και οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η χρονιά είναι χαμένη.

Το κλίμα δεν μπορεί να αναστραφεί από τις περίπου 2 στις 10 εταιρείες που αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα σήμερα (και κάποιες που εξαιρούνται τις επόμενες ημέρες) καθώς ήδη 243 εταιρείες έχουν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 80%.

Μια πρώτη επεξεργασία των στατιστικών που πραγματοποιεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ προκαλεί σοκ και δέος. Οι 243 επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες 1,381 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,007 δισ. ευρώ (στο σύνολο του ταμπλό) το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ακόμη και αν δεν συνυπολογίσει κανείς κάποιες ακραίες περιπτώσεις, τα κέρδη των εισηγμένων έχουν ουσιαστικά εκμηδενιστεί μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Ακόμη πιο αποκαρδιωτική γίνεται η εικόνα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων έφτασε τα 5 δισ. ευρώ.

Το δραματικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που προφανώς επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη κρίση, επιβάρυναν προφανώς και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και η απόφασή της να παγιώσει μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά.

Αντίστοιχα κακή πάντως είναι και η εικόνα των λειτουργικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων καθώς τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 14,4% στα 4,7 δις. ευρώ από 5,5 δις. ευρώ στο εξάμηνο του 2009.

Πηγή: capital.gr