Την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας πριν και μετά την έλευση του ευρώ εξετάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Όπως αναφέρει, «ένα από τα πράγματα που ακούει κανείς για την Ελλάδα, είναι ότι, αν βγει από το ευρώ, έτσι κι αλλιώς δεν θα προκύψει κέρδος, διότι η Ελλάδα κατά βάση δε μπορεί να εξάγει και έτσι οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος».
Όμως, σύμφωνα με τον Π. Κρούγκμαν, υπάρχει ένα θέμα: αν αυτό ήταν αλήθεια, πώς ήταν η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες ροές κεφαλαίων;
Η αλήθεια είναι ότι πριν το ευρώ και τη «φούσκα» στη ροή κεφαλαίων που προκάλεσε, η Ελλάδα είχε μόνο μικρά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.
«Ναι, η Ελλάδα ήταν φτωχή και σχετικά μη παραγωγική. Αλλά το περίφημο έλλειμμα ανταγωνιστικότητάς της είναι μία πρόσφατη εξέλιξη, η οποία προκλήθηκε από τις μαζικές ροές κεφαλαίων μετά την είσοδο στην ευρωζώνη, που αύξησε το κόστος και τις τιμές. Και αυτό είναι που μπορούν να “θεραπεύσουν” οι υποτιμήσεις του νομίσματος» καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.