Η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, το ετήσιο συνέδριο για την οικονομία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής. «Είναι ώρα αποφάσεων όχι αναβολών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην ομιλία του που έκλεισε το συνέδριο.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, έκανε αντίστοιχο σχόλιο, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες για λήψη αποφάσεων τον Ιούνιο. Επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε από τις συζητήσεις στις αποφάσεις, ο αντιπρόεδρος Ντομπρόφσκις διευκρίνισε ότι οι στόχοι που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφορούν τη τραπεζική ένωση για τη μείωση ρίσκου αρχικά, τον κοινό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών.
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτηση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για το μέλλον της ΟΝΕ, σημείωσε ότι δείχνει να είναι στην κατεύθυνση των προτάσεων της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, εξήγησε με τη σειρά του ότι ο φόβος της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΟΝΕ ήταν η αιτία της κρίσης, και ότι εάν αυτή προχωρήσει τώρα προς όφελος των πολιτών, θα είναι και ο τρόπος να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή. Τον Ιούνιο οι ηγέτες ή θα αποφασίσουν η Ευρωζώνη να παραμείνει ευάλωτη στην επόμενη κρίση και στην αστάθεια των αγορών, ή θα δείξουν ότι παίρνουν την Ευρώπη και το ευρώ σοβαρά» επισήμανε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες και ειδικά οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, πήραν δύσκολες αποφάσεις να διορθώσουν τις ανισορροπίες, και επομένως τώρα είναι η ώρα να γίνουν σημαντικά βήματα. «Οι πολιτικοί ξεχνούν πολύ εύκολα το μάθημα της κρίσης» διαπίστωσε. Υπενθύμισε δε, ότι αποφάσεις αναμένονται στα δύο ζητήματα που είναι «ορατή» η ομοφωνία: στην τραπεζική ένωση και στην μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας για την εγγύηση των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι «οι εικόνες των Ελλήνων πολιτών έξω από τις τράπεζες» που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, «δεν είναι αποδεκτές και δεν πρέπει να τις ξαναδούμε». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Τέλος, ο Μ. Σεντένο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ως μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή υπό τη διαχείριση του ESΜ.