Η προεκλογική περίοδος πάγωσε τα σχέδια για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και των ηλεκτρονικών παραστατικών.
Η δημόσια διαβούλευση για τη μορφή που θα λάβει στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο ώστε να προκύψει ένα ενιαίο πρότυπο το οποίο θα ακολουθούν όλες οι επιχειρήσεις έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι προτάσεις παραμένουν στα χαρτιά.
Η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου εκτιμάται πως θα καταστεί εφικτή για όλες τις επιχειρήσεις στις αρχές του 2013 με την υιοθέτηση του ψηφιακού προτύπου, ωστόσο η υποχρεωτική χρήση του στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο.
Το πότε και σε ποιες εταιρείες (βιβλία, ύψος κύκλου εργασιών, όγκος τιμολογίων, κ.α) ή για ποίες δραστηριότητες θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών παραστατικών και τιμολογίων παραμένει άγνωστο.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προ ημερών τη θέσπιση νέων κανόνων που θα καταστήσουν δυνατή τη διεξαγωγή διασυνοριακών και ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρώπη.
Με τον προτεινόμενο κανονισμό θα εξασφαλιστεί ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID) για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου διατίθεται ηλεκτρονική ταυτοποίηση .
Δημιουργείται, επίσης, εσωτερική αγορά για ηλεκτρονικές υπογραφές και συναφείς επιγραμμικές υπηρεσίες εμπιστοσύνης πέραν των συνόρων, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν διασυνοριακά και ότι θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τις παραδοσιακές έντυπες διαδικασίες. Το γεγονός αυτό θα αξιοποιήσει πλήρως τις μείζονες δυνητικές εξοικονομήσεις που παρέχουν οι δημόσιες ηλεκτρονικές συμβάσεις.