Σχετικά με την ελληνική κρίση παρεμβαίνουν έντεκα διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι. Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός, καθώς πολλοί εταίροι πείθονται ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να στηρίξει μια πορεία ευρωπαϊκής σύγκλισης.
Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να έχει ευρεία στήριξη και να επιβεβαιώσει εμπράκτως τη διάθεση για παραμονή στο ευρώ στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλιώς, όπως αναφέρουν στην Καθημερινή, πιθανότατα η χώρα θα χρεοκοπήσει ατάκτως με δραματικές συνέπειες.
Όπως αναφέρουν, πρέπει μια τέτοια κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και σε αυτή τη βάση να επαναδιατυπώνει διαχρονικά τις συμφωνίες, για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Τονίζουν ότι, παρά τη σημαντική ευρωπαϊκή της διάσταση, η ουσία της κρίσης βρίσκεται στην ίδια την Ελλάδα και κυρίως στην ανεπαρκή λειτουργία των θεσμών. Όπως εκτιμούν, το Μνημόνιο περιόρισε την ύφεση, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, εν μέρει γιατί δεν δόθηκε το απαιτούμενο βάρος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να απαιτούνται συνεχή μέτρα λιτότητας.
Χαρακτηριστικά γράφουν μεταξύ άλλων: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη χώρα μας και θεωρεί πλέον πολύ πιθανό ότι αυτή θα χρεοκοπήσει άτακτα και θα αποχωρήσεις από το ευρω. Η κατάσταση είναι κρίσιμη: υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθους που θα επιβαρύνει με μη αναστρέψιμο τρόπο τουλάχιστον τις δύο επόμενες γενιές».
Ποιοι υπογράφουν το κείμενο
Μάριος Αγγελέτος, Massachusetts Institute of Technology
Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics
Νίκος Βέττας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University
Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Schicago
Κώστας Μεγήρ, Yale University
Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern
Νίκος Οικονομίδης, New York University
Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θανάσης Στέγγος, University of Guelph
Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt