Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε πολύ μεγάλες, μαζικές δονήσεις, με άγνωστες συνέπειες, προειδοποίησε σε σημερινές δηλώσεις του ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξει σοβαρή προσέγγιση του θέματος και να αποτραπούν κερδοσκοπικές εξελίξεις.
Αποφεύγοντας να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα, εάν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αντιμετωπίσιμη, κάτι που πρεσβεύει η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο κ. Νοβότνι σημείωσε πως εξαρτάται τι εννοεί κανείς με «αντιμετωπίσιμη» και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παίζει κανείς επιπόλαια με τέτοια ζητήματα.
«Πραγματικά εξοργιστικό», θεωρεί ο διοικητής της ΑΚΤ, το γεγονός πως διασπείρονται όλες οι πιο απίθανες φήμες σε σχέση με την Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, ότι η ΕΚΤ έχει έτοιμο επιτελείο αντιμετώπισης της κρίσης. Ο κ. Νοβότνι προσέθεσε πως κάθε Κεντρική Τράπεζα του κόσμου έχει την υποχρέωση να προετοιμάζεται για όλα τα ζητήματα, όπως όμως, επίσης έχει και την υποχρέωση να μη σχολιάζει όλα τα ζητήματα. «Τώρα θα πρέπει προπάντων να υπάρξει σοβαρός χειρισμός των πραγμάτων και όχι να παράγονται συνεχώς και νέες φημολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος του «ντόμινο» μετά από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το εάν θα επέλθει όμως δεν το γνωρίζει κανείς, καθώς, όπως σημείωσε, πρόκειται για κάτι παρόμοιο με τα πειράματα φυσικής, όπου κανείς μπορεί να έχει τη γνώμη του για την έκβασή τους, στην πραγματικότητα όμως την έκβασή τους την ξέρει μετά την πραγματοποίησή τους. «Όμως η τύχη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική, για να κάνει κανείς στην περίπτωσή της επιπόλαιους πειραματισμούς», επισήμανε χαρακτηριστικά με έμφαση ο διοικητής της ΑΚΤ.
Ο κ. Νοβότνι προειδοποίησε επιπλέον στις δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις των προβλημάτων του ελληνικού κράτους με εκείνα άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας πως είναι σχεδόν έγκλημα εξ αμελείας το να μεταφέρονται αμέσως τα προβλήματα της Ελλάδας σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ σημείωσε πως η όλη συζήτηση σημαδεύεται από νοσηρή νευρικότητα και επιδρά μερικώς σαν ψυχολογικός πόλεμος.