Ο τρίτος στην ιεραρχία του ΔΝΤ, ο Κινέζος Ζου Μιν, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει την «ανάπτυξη και τη λιτότητα».
«Άπαντες μιλούν για λιτότητα έναντι της ανάπτυξης. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μία επιλογή μεταξύ του ενός, ή του άλλου», τόνισε ο Ζου σε ομιλία του στην Ουάσικγτον.
«Υπάρχει ανάγκη να έχουμε και τα δύο, πρέπει να τα έχουμε και τα δύο, και μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο», τόνισε με έμφαση.
Αφ’ ενός «οι πολιτικές για τη ζήτηση: σε όλες τις χώρες που μπορούμε να το κάνουμε, ας ενθαρρύνουμε τη ζήτηση, διότι ο νόμος του Όκουν λειτουργεί πάντοτε. Η ζήτηση αποτελεί την κινητήριο δύναμη της απασχόλησης», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ. Ο νόμος, που φέρει το όνομα του Αμερικανού νέο-κεϋνσιανού οικονομολόγου, περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
«Αλλά ταυτοχρόνως, υπάρχουν πλήθος πολιτικές για την προσφορά που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε. Μόλις εκπονήσαμε μία μελέτη για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κατάληξή της είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», αποκάλυψε ο Ζου.
Εν είδει παραδείγματος ανέφερε «τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», του τομέα των συντάξεων, «τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς».
Για τον ίδιον, «εάν σκύψουμε πολύ προσεκτικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η εκτίμησή μας είναι πως μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την διαφορά» ανάμεσα στο ακατέργαστο ΑΕΠ και το πιθανό ΑΕΠ.
«Όπερ σημαίνει ότι στην Ευρώπη μπορούμε να αυξήσουμε κατά 4,5% το ΑΕΠ μέσα στην επόμενη 5ετία» εν σχέσει με τις προβλέψεις χωρίς αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ο Κινέζος οικονομολόγος.