Κλίμα έντονης αναστάτωσης και νευρικότητας στην ευρωζώνη περιγράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, με φόντο τη σεναριολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η εφημερίδα προσδιορίζει το κόστος της «Grexit» στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή της εκτίμησης αυτής.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King ότι «η ευρωζώνη διαλύεται και δεν φαίνεται λύση στον ορίζοντα» και προσθέτει την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron στους αξιωματούχους της ευρωζώνης να πάρουν τώρα αποφάσεις. Αναφέρει επίσης τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama ο οποίος έκανε λόγο για «αντίθετο άνεμο» που ενδέχεται να πλήξει την ευάλωτη αμερικανική οικονομία.

Ο Guardian τονίζει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία παρομοιάζεται με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και της Financial Services Authority καταρτίζουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της ελληνικής αποχώρησης από τη νομισματική ένωση που οι αγορές θεωρούν ολοένα και πιο πιθανή και η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008».