Αισιόδοξη για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετέχει στο ασιατικό οικονομικό φόρουμ -Boao Forum- στην Κίνα. Προειδοποίησε όμως ότι διαφαίνονται κίνδυνοι λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης και της αύξησης των επιτοκίων.
Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι βασικές προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζονται στο να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, στην λήψη μέτρων προστασίας κατά των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αλλά και στην επιδίωξη μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η ομιλία της Λαγκάρντ έγινε ενώ η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές τους αλυσίδες.
«Η ιστορία δείχνει ότι όλοι πλήττονται από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, ειδικά οι φτωχότεροι καταναλωτές. Όχι μόνο οδηγούν σε πιο ακριβά προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά επίσης αποτρέπουν το εμπόριο από το να διαδραματίσει τον σημαντικό του ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την εξάπλωση νέων τεχνολογιών», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες είναι να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά εργαλεία ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κινδυνεύουν να «διαλυθούν», πράγμα που θα συνιστούσε «μια ασυγχώρητη αποτυχία συλλογικής πολιτικής».
Οι φορείς χάραξης πολιτικής χρειάζεται να δεσμευθούν σε ίσους όρους ανταγωνισμού και να επιλύσουν διαμάχες χωρίς τη χρήση έκτακτων μέτρων, δήλωσε σύμφωνα με το AFP και το Reuters, τα οποία επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Υπάρχουν απειλές, υπάρχουν κόντρα απειλές, υπάρχει μια απόπειρα να ανοίξει ένας διάλογος – θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια διαλόγου όσο πιο πολύ μπορούμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ο αντίκτυπος από αυτές τις απειλές είναι ήσσων και στις δύο πλευρές. Αυτό που δεν είναι ήσσον είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη».
Η πραγματικότητα για το 2018 και το 2019 είναι ότι η δυναμική εντέλει θα επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης, των αυξανόμενων επιτοκίων και των πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δήλωσε η Λαγκάρντ. Πρόσθεσε ότι οι οικονομίες χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματα, να ενδυναμώσουν τα δημοσιονομικά πλαίσια και να τοποθετήσουν το δημόσιο χρέος σε μια σταδιακή πτωτική πορεία.