Μέτρα λιτότητας ύψους 27,9 δισ. ευρώ υιοθέτησε για τα επόμενα πέντε χρόνια απόψε το αυστριακό κοινοβούλιο με στόχο η χώρα να επανέλθει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016 και με την ελπίδα να ανακτήσει τα τρία Α της βαθμολογίας της από τους οίκους αξιολόγησης.
Το πακέτο των μέτρων, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιλαδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών (OVP), υιοθετήθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης, ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε κατά.
Πάντως η δυνατότητα εφαρμογής δύο μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο λιτότητας παραμένει αβέβαιη. Από τη μία είναι η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη, από τον οποίο η Αυστρία ελπίζει να συγκεντρώσει 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, στόχος που μοιάζει μη ρεαλιστικός εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Βρετανίας στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου, αλλά και των επιφυλάξεων της Γερμανίας.
Από την άλλη είναι η υπογραφή μιας φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία η οποία αναμένεται να αποφέρει στην Αυστρία 1,1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, όμως η εφαρμογή της δεν μοιάζει να είναι βέβαιη κυρίως μετά τις συγκρατημένες δηλώσεις της Βέρνης για το θέμα.
Τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν σήμερα εστιάζουν στη μείωση των δαπανών, συνολικού ύψους 17,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να αναλάβουν το μεγαλύτερο φορτίο.
Στα μέτρα προβλέπεται επίσης η μείωση της χρηματοδότησης των κρατικών εταιρειών, αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλειας-υγείας, από την οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ.
Εξάλλου η αυστριακή κυβέρνηση αναμένει έσοδα ύψους 9,2 δισ. ευρώ από τη δημιουργία και την αύξηση φόρων.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας ( Άνω Βουλή) αναμένεται να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας την Παρασκευή, προτού τα επικυρώσει ο πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ.