Την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ιταλία, ολοένα και περισσότεροι στην Ευρώπη ρίχνουν το βλέμμα τους και πάλι τα ισπανικά δρώμενα, θεωρώντας ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται κοντά στο δρόμο της Ελλάδος.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η αύξηση της απόδοσης του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία έφτασε αισίως στο 5,4% από 4,9% στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας έχουν μπει και πάλι σε διαδικασία αμφισβήτησης. Μάλιστα, δεν ισχύει το ίδιο για την Ιταλία, στην οποία οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της παραμένουν σταθερές.
Τι είναι όμως αυτό που θέτει στο επίκεντρο την Ισπανία; Η ισπανική κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες προσπάθησε να πετύχει αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος φέτος, από το 4,4% στο 5,8%. Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν το διπλάσιο από αυτό που απαιτεί η ΕΕ, ήτοι το 3%.
Επιπλέον, οι ισπανικές τράπεζες προκαλούν ακόμη πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους ηγέτες, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έκθεσης τους στην αγορά των ακινήτων. Οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης τους ίσως να αποδειχθούν ανεπαρκείς, με τον κλάδο γρήγορα να χρειάζεται νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της λιτότητας.
Τρίτος λόγος που οι αγορές ανησυχούν σοβαρά για την πορεία της Ισπανίας είναι και οι φόβοι ότι η οικονομία της μπαίνει σε μία φάση καθοδικού σπιράλ εξαιτίας της λιτότητας και της απουσίας μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό θα σημάνει μείωση των φορολογικών εσόδων κάτι που θα οδηγήσει σε ανάγκη για μεγαλύτερη περικοπή των δημοσίων δαπανών.
Παράλληλα, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί περικοπής του δημοσίου ελλείμματος και χρέους έχουν συναντήσει εμπόδια κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την πρώτη γενική απεργία της τρίμηνης θητείας της.
Η απεργία έχει προκηρυχθεί για την 29η Μαρτίου και αποτελεί την αντίδραση των συνδικάτων σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που μειώνουν κρατικές δαπάνες και επιδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν την περικοπή μισθών και τις απολύσεις. Η κυβέρνηση Ραχόι αναμένεται να καταθέσει τον πρώτο της προϋπολογισμό στις 30 Μαρτίου.
Παρά τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο οικονομική βοήθειας προς την Ελλάδα και την ένεση ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω τριετών δανείων, η κρίση στην ευρωζώνη απέχει πολύ από την επίλυσή της αναφέρουν οι αναλυτές.
Για αυτό τον λόγο αναμένεται να συζητηθεί στις 30 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών η ενίσχυση των διαθέσιμων χρημάτων για τη διάσωση ευρωπαϊκών κρατών από τα 500 δισ. στα 640 δισ. ευρώ.