Σε τρία εναλλακτικά σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας των ταμείων διάσωσης της ευρωζώνης, ώστε να φθάσει στο ύψος των 940 δισ. ευρώ συνολικά, έχει καταλήξει η Ομάδα Εργασίας του Ευρώ, που αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης .
Η σχετική έκθεση της Ομάδας Εργασίας θα εξεταστεί στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στις 30 -31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη, αναφέρει το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europolitique το οποίο υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική ικανότητα των μηχανισμών στήριξης ανέρχεται σήμερα στα 500 δις ευρώ.
Η πρώτη εκδοχή προβλέπει την αύξηση του συνολικού ποσού των δανείων κατά 200 δις ευρώ (αφορά το ύψος των πόρων που διοχετεύονται στα τρέχοντα προγράμματα διάσωσης).
Αυτό θα επέτρεπε στον μόνιμο μηχανισμό ESM να μπορεί να δανείζει έως το ποσό των 500 δις ευρώ, όταν θα τεθεί επισήμως σε ισχύ αλλά ταυτόχρονα δεν θα υπήρχαν νέα διαθέσιμα δάνεια από το υπάρχον ταμείο δηλαδή το EFSF.
Η δεύτερη εκδοχή προβλέπει την παράλληλη λειτουργία του ESM και του EFSF, κάτι που θα επιτρέψει στο δεύτερο να παρέχει επιπλέον 240 δις ευρώ σε δάνεια. Αυτό όμως θα είναι σε θέση να το κάνει μόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, που θα παύσει επισήμως η λειτουργία του.
Η τρίτη εκδοχή είναι να προστεθούν τα 440 δις ευρώ των συνολικών εγγυήσεων του EFSF στο αρχικό κεφάλαιο του ESM, κάτι που θα αυξήσει τη δυνατότητα δανεισμού του στα 940 δις ευρώ. Οι συντάκτες της έκθεσης φαίνεται ότι προτιμούν την τρίτη εκδοχή, η οποία κατά την άποψή τους «θα εγγυάτο μία μόνιμη αύξηση της συνολικής χρηματοδοτικής ικανότητας του ταμείου σε ένα πλαίσιο περισσότερο ορθολογικό και ισχυρό».