Την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε ένα δημοσίευμα εφημερίδας, αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος, που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» , το EuroWorking Group που συνεδρίασε χθες, Παρασκευή (19/01), έθεσε την ομαλή εκτέλεση των πλειστηριασμών ως προϋπόθεση, εν είδει προαπαιτουμένου, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να ανησυχούν τους θεσμούς, καθώς «από αυτούς θεωρούν ότι θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών και η πιθανότητα να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Διαπιστώνοντας δε τη συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από το θέμα στην Ελλάδα, αποφάσισαν προφανώς να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση, συνδέοντας ένα τμήμα της δόσης με την απρόσκοπτη πραγματοποίησή τους».
Τις πληροφορίες αυτές έσπευσε να διαψεύσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτήν διευκρινίζονται τα εξής:
1. Με χτεσινή απόφασή του το Εuroworking Group προσδιόρισε το ύψος της δόσης στα 6.7 δισ.
2. Από το παραπάνω σύνολο της δόσης:
α. Τα 5.7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων και χωρίς νέα συνεδρίαση του EG, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Aναλυτικότερα, από αυτά τα 5.7 δισ.:
· Tα 3.3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
· Tο 1.9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer).
· Tο δε υπόλοιπο 0.5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων.
β. Το 1 δισ. θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή.
«Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός 1 δισ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ., έως τα μέσα Απριλίου 2018», εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών.