Η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) θα προχωρήσει σήμερα στην εκκαθάριση των οφειλών για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας (Credit Default Swaps – CDS).

Μετά την απόφασή της ISDA ότι το PSI αποτελεί πιστωτικό γεγονός οι πωλητές των CDS (όπως η αυστριακή τράπεζα KA Finanz AG) θα πληρώσουν στους κατόχους των ασφαλίστρων περίπου 2,5 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές θα πληρωθούν για τα ασφάλιστρα που κατέχουν με βάση την τιμή των νέων 30ετών ελληνικών ομολόγων που έλαβαν στα πλαίσια του PSI και τα οποία διαπραγματεύονται περίπου στο 23% της ονομαστικής αξίας τους.

Κατά την εκκαθάριση των CDS θα συμφωνηθεί η τιμή πώλησης των νέων ελληνικών ομολόγων και το τελικό ποσό που θα πληρώσουν οι πωλητές των ασφαλίστρων.

Αγοραστές και πωλητές CDS θα λάβουν μέρος σε δημοπρασία στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν αγοραπωλησίες ομολόγων προκειμένου να καθοριστεί μία τελική τιμή για τα ελληνικά ομόλογα. Με βάση την τιμή αυτή, οι κάτοχοι ασφαλιστικών συμβολαίων θα λάβουν ένα ποσό που θα τους αποζημιώνει για τις απώλειές τους έναντι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Στις 9 Μαρτίου υπήρχαν 4.369 συμβόλαια CDS που αφορούσαν σε ελληνικό χρέος ύψους 3,18 δισ. δολαρίων.