Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Με γραπτή δήλωσή της από τις Βρυξέλλες, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η «ουσιαστική και μακροπρόθεσμη» οικονομική συνεισφορά από τον επίσημο και ιδιωτικό τομέα θα εξασφαλίσει τη «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και της ανταγωνιστικότητας», προσθέτοντας ότι οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη «σημαντική ενίσχυση» του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ανοίξει το δρόμο για τη «σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης», όπως τονίζει.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την «πλήρη και έγκαιρη» εφαρμογή της πολιτικής από την Ελλάδα, καθώς και από τη μακροπρόθεσμη στήριξή της από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Η Λαγκάρντ σημειώνει ότι, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού, η στρατηγική αυτή θα έχει στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πολίτες.
Τέλος διευθύντρια του ΔΝΤ καλωσορίζει τη συζήτηση για τη διασφάλιση επάρκειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση του τείχους προστασίας, εξασφαλίζοντας την παγκόσμια σταθερότητα προς όφελος όλων, επισημαίνει χαρακτηριστικά.