Με την υπερβολική έμφαση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μπορεί να συγχωρεθεί κανείς που «έχασε» την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία αποκτά δυναμική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Brevan Howard/Ελλάδα: Ο Σίσυφος σήκωσε τους ώμους του», με αφορμή το σχέδιο ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) να δημιουργήσει δύο νέα κεφάλαια, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που θα επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σε ετήσια βάση κάθε μήνα φέτος και οι προβλέψεις για τη μεταποίηση προμηνύονται επίσης καλές. «Είναι η καλύτερη επίδοση εδώ και πάνω από μία δεκαετία», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η διάθεση ανάληψης κινδύνου για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού. «Ένα μεγάλο hedge fund, το Brevan Howard, σχεδιάζει μάλιστα να λανσάρει δύο νέα προϊόντα αφιερωμένα στην Ελλάδα. Μην αναμένετε, ωστόσο, έναν πυρετό χρυσοθηρίας για τέτοιες νέες επιχειρήσεις».
Η ανάκαμψη της Ελλάδας αξίζει σεβασμό, όπως και οι στερήσεις που υπέστη ο λαός της, αλλά οι αγορές έχουν ανταμείψει λίγο έως τώρα τα στοιχεία ενεργητικού της, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει κάνει ράλι φέτος, αλλά δεν συμβάδισε με τον δείκτη μετοχών MSCI για την Ευρώπη ή τον δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές. Η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με το 2015, στις 442 μονάδες βάσης (σ.σ.: 4,42 ποσοστιαίες μονάδες). «Αυτή εξακολουθεί να απέχει πολύ από αναπτυγμένες αγορές, όπως της Πορτογαλίας».
Τα νέα κεφάλαια του Brevan στοχεύουν να αντλήσουν 500 εκατ. δολάρια από τον Φεβρουάριο για επενδύσεις σε ακίνητα και εισηγμένες μετοχές. Το μετοχικό κεφάλαιο του Brevan, το οποίο θα είναι μόνο αγοραστής (long only) στοχεύει να διακρατεί λιγότερες από δέκα μετοχές. Το Brevan δεν θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει κεφάλαια επικεντρωμένα στην Ελλάδα. Η Prequin καταγράφει 27 ενάρξεις από hedge funds την περασμένη δεκαετία, από τα οποία τα έξι έχουν αποτύχει μετά το 2012. «Παρά την ανάκαμψη της Ελλάδας, η πιθανότητα ενός «πυρετού» ανοίγματος ελληνικών κεφαλαίων φαίνεται μικρή. Οι αγορές κεφαλαίων της, που σήμερα κατατάσσονται ως αναδυόμενες, έχουν ακόμη αρκετή ανηφόρα για να ανακτήσουν τα υψηλά προ της κρίσης επίπεδα», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.