Μόλις τρία εικοσιτετράωρα έχουν περάσεις από την ώρα που οι 199 βουλευτές είπαν το «Ναι» στο νέο μνημόνιο, και η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, επέστρεψε στο σημείο μηδέν.

Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το Βερολίνο και τους δορυφόρους του, για ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν σταμάτησαν στην αποστολή των επιστολών από Παπανδρέου και Σαμαρά, ούτε στις διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοσθούν άμεσα τα όσα ψηφίστηκαν και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους.

Οι εταίροι μας απειλούν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, να εφαρμόσουν το μαρτύριο της σταγόνας, που περιλαμβάνεται άλλωστε – εμμέσως πλην σαφώς – στο μνημόνιο. Δηλαδή, την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας σε τμήματα, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των μέτρων.

Αν, μάλιστα, ο χρόνος αναβολής φτάσει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, τότε η πρόθεση των δανειστών μας είναι σαφής: να δεσμεύσουν δηλαδή με κάθε τρόπο και την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ότι «πολλοί Ευρωπαίοι δε μας θέλουν πια στην Ευρωζώνη», ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο αργότερα, εξαπέλυε ευθεία επίθεση στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώνας το Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι λοιδορεί τη χώρα μας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε σε εκλογές άμεσα «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία», έχοντας νωρίτερα τονίσει – στην επιστολή του προς τους δανειστές μας – ότι είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του. Στο ίδιο πνεύμα και ο Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για ό,τι ορίζεται στο νέο μνημόνιο».

Στις αγορές, το ευρώ υποχώρησε στα 1,3071 δολάρια και το ελληνικό χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση, 5,11%. Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές τηρούν στάση αναμονής έχοντας στην ουσία προεξοφλήσει εδώ και καιρό το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο το 2020, ακόμα και μετά το κούρεμα (όπως δείχνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).

Με αυτά τα δεδομένα, οι προθέσεις των εταίρων μας για τις όποιες περαιτέρω πιέσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.