«Οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα στα ομόλογα που κατέχουν, αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το ελληνικό χρέος να μειωθεί σε διατηρήσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα και σε αυτό συμβάλει δυναμικά ο επίσημος τομέας», δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας πως η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό είναι ανοικτή και ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Εάν αποφασισθεί, η συμμετοχή του επίσημου τομέα θα συνίσταται στα εξής:
– Στη μείωση του μέσου επιτοκίου του δανείου που χορήγησαν τα κράτη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου μηχανισμού στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ.
– Στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία θα δανείσει ο EFSF την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος, ύψους 130 δισ. ευρώ.
– Στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με νέα ομόλογα. Η ανταλλαγή αυτή θα γίνει στην τιμή κτήσης των ομόλογων και όχι στην ονομαστική τους αξίας, ενώ τα νέα χρεόγραφα που θα λάβει η ΕΚΤ θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο.
Η σημερινή συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιώτες πιστωτές προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50%, μέσο επιτόκιο 3,6% και ανταλλαγή με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Η δε ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 68% με προεξοφλητικό επιτόκιο 9%. Εάν το μέσο επιτόκιο μειωθεί στο 3,5% τότε το κούρεμα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα ανέλθει στο 73% περίπου.