Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα για την σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων στο πλαίσιο του Ν. 4024/2011 με το περιβόητο υπόμνημά της για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με τον νόμο αυτό θεσπίστηκε μια σειρά σημαντικών μεταβολών στην εργατική νομοθεσία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων. Επιπλέον, προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν ως στόχο την εύκολη και γρήγορη σύναψη αυτών, εφόσον πλέον ο εργαζόμενοι μπορούν να εκπροσωπηθούν από τις Ενώσεις Προσώπων, όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο.

Η Ένωση Προσώπων συστήνεται τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό. Οι ενώσεις προσώπων αναγνωρίζονται ως συνδικαλιστικές οργανώσεις προσωρινού χαρακτήρα βάση του Ν. 1264/1982, που δεν έχουν νομική προσωπικότητα αλλά και ικανότητα σύναψης ΣΣΕ.

Όσον αφορά στη διαδικασία ίδρυσης της Ένωσης Προσώπων:

1. Απαιτείται ιδρυτική πράξη της ένωσης που θα αναφέρει το σκοπό, όχι απαραίτητα με λεπτομέρεια αρκεί να περιγράφεται συνοπτικά η οργάνωση, η λειτουργία και η δράση της Ένωσης, καθώς και δύο εκπροσώπους

2. Η ιδρυτική πράξη κατατίθεται στο γραμματέα του αρμόδιο Ειρηνοδικείου και κοινοποιείται στον εργοδότη.

Οι επιχειρησιακές ΣΣΕ δεν επιτρέπεται να έχουν όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.. Συνεπώς η μείωση των αποδοχών δε μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το κατώτατο όριο μισθού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ η μείωση αποδοχών καθώς και οι άλλοι όροι θα ισχύουν και για το σύνολο του προσωπικού.

Για την επιλεκτική εφαρμογή της μείωσης αποδοχών ή των άλλων όρων που περιλαμβάνει η επιχειρησιακή ΣΣΕ σε ορισμένους εργαζόμενους ή μια συγκεκριμένη ειδικότητα εργαζομένων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3896/2011 περί ισότητας, αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Επομένως, εάν οι όροι της επιχειρησιακής ΣΣΕ δεν προσκρούουν στις διατάξεις περί ισότητας του Ν. 3896/2011 και θεωρηθεί διάκριση υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής τους σε ένα μέρος των εργαζομένων.