Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες, που φέρεται να διέρρευσαν από τις διαπραγματεύσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για το επικείμενο πακέτο λιτότητας, σύμφωνα με τις οποίες αυτό δεν θα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί, αλλά σε 20 δισ.

Τις πληροφορίες μετέδωσε στο μεσημβρινό της δελτίο ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματεύσεων, παραθέτοντας μάλιστα μερικά από τα μέτρα που φέρεται να προβλέπονται στο «διευρυμένο πακέτο λιτότητας»: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξημένη εισφορά κοινωνικής ασφάλισης από συνταξιούχους, εισφορά αλληλεγγύης από υψηλά αμειβόμενους, μείωση των δαπανών για νοσοκομεία στο ύψος του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ.

Όπως τόνιζαν το απόγευμα στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων, δεν έχει αλλάξει τίποτε στην αρχική απόφαση της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, 2 δισ. ανά έτος, την οποία η ίδια είχε εξαγγείλει στα τέλη του περασμένου μήνα και οι σχετικές συζητήσεις, ως προς τον τρόπο υλοποίησής της, δηλαδή περικοπές δαπανών ή νέοι φόροι, γίνονται κάτω από πλήρη μυστικότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επιπλέον, πως το «πακέτο λιτότητας» πρόκειται να παρουσιαστεί ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου, αντί για τα τέλη του μήνα, και αναμένεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία, γεγονός που σύμφωνα με παρατηρητές, δεν θα επιτρέψει προφανώς την προγραμματιζόμενη έναρξη της ισχύος των μέτρων από 1ης Απριλίου.

Στη βάση της αρχικής εξαγγελίας της κυβέρνησης, το πακέτο εξοικονόμησης των 10 δισ. προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 2 δισ. για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς όμως να έχει ακόμη οριστεί το ποσό που θα προέλθει από περικοπές και το ποσό που θα προέλθει από νέους φόρους. Στόχος πάντως είναι η διατήρηση των επιτοκίων για τα δεκαετούς διάρκειας αυστριακά κρατικά ομόλογα κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το μεν Λαϊκό προωθεί περικοπές από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τόσο σε κρατικές επιδοτήσεις όσο και (μεσοπρόθεσμα) στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους, το δε Σοσιαλδημοκρατικό, περικοπές, μέσα από ένα πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στο στόχαστρο και των δύο κομμάτων βρίσκεται και το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου το Λαϊκό Κόμμα στοχεύει την εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ με αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης (σήμερα στα 58 χρόνια) κατά τέσσερα χρόνια, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τον περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους και επίσης έκτακτη εισφορά σε υψηλές συντάξεις, όπως δημοσίων υπαλλήλων, πρώην πολιτικών, στελεχών Κεντρικής Τράπεζας, ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Επιπλέον οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προτείνει αύξηση συγκεκριμένων φόρων ή νέους φόρους–π.χ. την εκ νέου επιβολή φόρου κληρονομιάς ή ενός νέου περιουσιακού φόρου σε περιουσίες που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Ο φόρος αυτός θα εξασφάλιζε επιπλέον έσοδα ύψους 1,5 δισ. — όμως το Λαϊκό Κόμμα αντιδρά, αντιπροτείνοντας μια έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από υψηλά αμειβόμενους.