Το κατώτατο ύψος των προληπτικά ελεγχόμενων δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο προσδιορίζει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλλιπου Σαχινίδη.

Με την απόφαση καθορίζονται, ανά κατηγορία ελεγχομένων φορέων και κατά χρηματικό ένταλμα, τα όρια των δαπανών πέραν των οποίων διενεργείται ο προαναφερόμενος έλεγχος. Ειδικότερα το κατώτατο ύψος των ελεγχόμενων, προληπτικά, δαπανών ορίζεται ως ακολούθως:

– Στο ποσό των 15.000 ευρώ για τις δαπάνες της Κεντρικής Διοίκησης

– Στο ποσό των 10.000 ευρώ για τις δαπάνες Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (όπου ασκείται προληπτικός έλεγχος)

– Στο ποσό των 5.000 ευρώ για τις δαπάνες των ΟΤΑΤ β΄ βαθμού (Δήμων)

– Στο ποσό των 15.000 ευρώ για τις δαπάνες των ΟΤΑΤ β΄ βαθμού (Περιφερειών)

Με την εγκύκλιο εισάγεται εξαίρεση για τις δαπάνες οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις (έγγραφες ή μη) εκτέλεσης δημόσιων έργων, μελετών ή προμηθειών και υπηρεσιών με συμβατικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια, οι οποίες ελέγχονται προληπτικά, κατά την υποβολή του πρώτου λογαριασμού και μόνο ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

Ελέγχονται επίσης προληπτικά, ανεξαρτήτως ποσού, οι δαπάνες για μισθοδοσία του πάσης φύσεως προσωπικού και μόνο όσον αφορά στο πρώτο χρηματικό ένταλμα, πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες και αποζημιώσεις για κάθε αιτία και επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.