Ο έλεγχος των δαπανών του Δημοσίου, η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης, η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, οι δημόσιες προμήθειες, η συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής και οι εξαγωγές, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε προχθές Τρίτη το προεδρείο του ΣΕΒ με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράϊχενμπαχ και εμπειρογνώμονες.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι από τα 230 εμπόδια που κατέγραψε μελέτη του Συνδέσμου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχει αρθεί μόνο το 7%. Τόνισαν επίσης τη σημασία που θα έχει για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης η νομοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό, ο ετήσιος καθορισμός ανώτατου ποσοστού του ΑΕΠ στη δημόσια δαπάνη για μισθούς και συντάξεις και ο εξορθολογισμός της δομής και των διαδικασιών λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε θέσεις κρίσιμες για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης και σε ανθρώπους που είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

Ανέφεραν τέλος ότι η αποτελεσματικότητα της Task Force θα εξαρτηθεί όχι απλά από την τεχνική βοήθεια που θα δώσει με τη μορφή προτάσεων, αλλά, κυρίως, από την ικανότητά της να συνεισφέρει στην υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών.

Ο κ. Ράϊχενμπαχ παρουσίασε από την πλευρά του το πρόγραμμα εργασιών και τις προτεραιότητες της κοινοτικής “Ομάδας δράσης” για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δημοσιονομικής ισορροπίας.