Ζοφερές είναι οι προοπτικές για το ασφαλιστικό σύστημα της Ευρώπης, καθώς μελέτη που εκπονήθηκε κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι μελλοντικές υποχρεώσεις των κρατικών ταμείων 19 χωρών της ΕΕ ανήλθαν σε 30 τρισ. ευρώ το 2009.
Δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην έκθεση, σημειώνει ότι η απειλή από τη «συνταξιοδοτική βόμβα», που υπήρχε ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αυξάνεται λόγω της ύφεσης που απειλεί την Ευρώπη και των προσπαθειών για τη μείωση του χρέους από χώρες της περιοχής.
Η πίεση στα ταμεία αυξάνεται και από τη φθίνουσα ή στάσιμη γεννητικότητα και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα αυξηθούν κατά ένα τέταρτο στο 14% του ΑΕΠ έως το 2060.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το κέντρο ερευνών διαγενεακών συμβολαίων (research center for generational contracts) του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, από τα 30 τρισ. ευρώ που είναι οι μελλοντικές υποχρεώσεις των ταμείων, τα 7,6 τρισ. ευρώ αποτελούν υποχρεώσεις των γερμανικών ταμείων και τα 6,7 τρισ. ευρώ των γαλλικών ταμείων.
Συνέπεια της πίεσης που ασκείται στα οικονομικά των ταμείων είναι ότι καθίσταται αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, σημειώνουν αναλυτές με δηλώσεις τους στο Bloomberg.
«Ανεξάρτητα από το αν μία χώρα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο ερευνητής του ιδρύματος Peterson για τη διεθνή οικονομία Γιάκομπ Κίρκεγκαρντ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματα των ταμείων και ότι τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Ενδεικτική της πίεσης που θα ασκηθεί για την περικοπή των παροχών των ταμείων, είναι η εκτίμηση του ερευνητή του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Στέφαν Μογκ ότι η μέση σύνταξη στη Γαλλία θα μειωθεί το 2060 στο 48% του μέσου μισθού της χώρας από 63% που είναι σήμερα. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους στη Γαλλία ήταν 4,2 πέρυσι, αλλά προβλέπεται να μειωθεί στο 1,9 το 2050, ενώ στη Γερμανία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 4,1 στο 1,6, αντίστοιχα, σύμφωνα με έκθεση του περιοδικού Economist.
Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών με ηλικία πάνω από τα 60 από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί από 22% το 2009 σε σχεδόν 35% το 2050, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι ήταν 11% το 2009 και θα αυξηθεί στο 22% το 2050.