Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος σημειώθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Συγκεκριμένα, μετά την πτώση που καταγράφηκε τον Μάιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο ανακάμπτει, καθώς ενισχύεται στις 94 (από 93,2) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,2 μονάδες).
Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα, επιδεινώνεται το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο. Στην πλευρά των νοικοκυριών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι εύλογο πώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης επηρέασε θετικά τις προσδοκίες κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα, αν και όχι την έκταση που ίσως αναμενόταν. Άλλωστε, ενώ δεν έχει υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας αλλά, αντίθετα, το πρόγραμμα εκτελείται, δεν έχουν επέλθει εξελίξεις που να δημιουργούν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και ανάλογες προσδοκίες.
Στην εκκίνηση του τρίτου τριμήνου του έτους – μιας σημαντική περιόδου για την οικονομία λόγω των τουριστικών εισροών, η εικόνα της οικονομίας παραμένει σταθερή και οι προσδοκίες ουσιαστικά στάσιμες. Μια περαιτέρω αποσαφήνιση της δυναμικής της οικονομίας μπορεί να αναμένεται από το φθινόπωρο, στο βαθμό που θα έχει υπάρξει πρόοδος σε δύο κρίσιμες πλευρές του προγράμματος: από τη μια πλευρά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας για τους όρους χρηματοδότησης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, από την άλλη, τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται.
– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βαίνουν δυσμενέστερες, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση.
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους επιδεινώνονται, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να κινούνται ανοδικά.
– στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Τον Ιούνιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώνεται στην ΕΕ (+1,6), στις 111,3 μονάδες, αλλά και την Ευρωζώνη (+1,9), στις 111,1 μονάδες.
Στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος εκπορεύεται από την βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς: στις Υπηρεσίες (+0,6), το Λιανικό εμπόριο (+2,4), τη Βιομηχανία (+1,7) και τις Κατασκευές (+2,1), αλλά και από την πλευρά της ζήτησης, λόγω της ανόδου της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+2). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στην Γαλλία (+2,2), την Ισπανία (+0,5), την Γερμανία (+2,4) και την Ολλανδία (+1,6), αλλά παρέμεινε αμετάβλητο στην Ιταλία (0,0).
Η ελαφρώς μικρότερη άνοδος του κλίματος σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται επί της ουσίας στην ηπιότερη βελτίωση των προσδοκιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,1) και την Πολωνία (+1,1). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν κοινή τάση σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Υπηρεσίες, όπου δεν μεταβάλλονται.