Αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, από άνοδο 1,6% τον Απρίλιο και έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε τον Μάιο 2016.
Η μικρότερη άνοδος του πληθωρισμού σε σχέση με αυτή του Απριλίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δεκαήμερο των εκπτώσεων, ενώ στον αντίποδα υπήρξαν ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα εξαιτίας των αυξημένων φόρων.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση τον Μάιο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
- Κατά 7,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), καπνό.
- Κατά 3,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
- Κατά 6,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.
- Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- Κατά 2,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
- Κατά 0,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, καφέ.
- Κατά 2,5% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Κατά 3,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Κατά 1,7% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση.
- Κατά 0,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Κατά 2,4% της ομάδας «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων
Στη σύγκριση Μαΐου 2017 με Απρίλιο 2017, ο πληθωρισμός μειώθηκε 0,9% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός παρουσίασε αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο εφέτος από αύξηση 1,6% τον Απρίλιο και έναντι μείωσης 0,2% τον Μάιο 2016. Στη μηνιαία σύγκριση (Μάιος προς Απρίλιο), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε μείωση 0,2% έναντι μηδενικής μεταβολής το 2016.