Αλλαγές στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, μαζί με την έλευση της τρόικα στην Αθήνα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Ολλανδός απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα, θα αναλάβει αυξημένο εποπτικό ρόλο του ΤΧΣ, ενώ στη θέση του θα παραμείνει και ο σημερινός πρόεδρος, Τάκης Θωμόπουλος.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί και με νέο προσωπικό με σκοπό να λειτουργεί ανεξάρτητα και να διασφαλίζει την υφιστάμενη εταιρική διακυβέρνηση στις ιδιωτικές τράπεζες που θα υπαχθούν σε αυτό.

«Τα επιτυχημένα διοικητικά σχήματα, που έχουν θεμελιωμένες σχέσεις με μεγάλους επενδυτές και χαίρουν της εμπιστοσύνης των μετόχων τους δεν πρόκειται να αλλάξουν», δηλώνει στο 24h.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι τράπεζες που θα απευθύνονται στο Ταμείο θα ενισχύονται με κεφάλαια εκδίδοντας κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές, αλλά παρά την κρατικοποίηση τους και την συρρίκνωση των ποσοστών των βασικών τους μετόχων δεν θα αλλάξει τίποτα στη λειτουργία τους.

Όπως τονίζεται αρμοδίως, η μεταβατική αυτή κατάσταση θα ισχύσει για τουλάχιστον 24 μήνες και δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία κάποιων ότι τράπεζες θα εξέλθουν από το ΤΧΣ νωρίτερα, καθώς δεν θα είναι εύκολο για αρκετό διάστημα η Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια.