Η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350 εκατ. ευρώ περίπου), τα χημικά (200 εκατ. ευρώ περίπου), τα τρόφιμα (350 εκατ. ευρώ περίπου) κ.ά.
Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση με αφορμή την ενεργοποίηση τής διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας.
Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν στο θέμα μέσω της BusinessEurope, ζητώντας οι λύσεις που θα δοθούν «να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση». Καλούν επίσης τους διαπραγματευτές «να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών», να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να οργανώσουν ομαλή μετάβαση προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Τονίζουν πάντως ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ προκαλεί αβεβαιότητες και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαχειριστεί την έξοδο από την ΕΕ με τρόπο ομαλό και εποικοδομητικό.