Έτος πλήρους ενοποίησης ή πλήρους αποδόμησης της Ευρώπης θα είναι το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η οποία τονίζει ότι «παίζεται το μέλλον» ιστορίας 50 ετών του μεγαλύτερου νομίσματος διεθνώς και της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζες εκτιμούν ότι ο συστημικός κίνδυνος θα παραμένει ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επισημαίνουν δε ότι η πολιτική αναταραχή επέτεινε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ρευστότητας του συστήματος αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η Deutsche Bank κάνει λόγο για την ανάγκη υλοποίησης του «Μεγάλου Σχεδίου» που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, ενώ όπως τονίζουν οι αναλυτές της κρίσιμη είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, καθώς μέχρι στιγμής φάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η παρέμβασή της στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα αναφέρει ότι ο EFSF είναι ακόμα «αδύναμος».

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες ανάλογες με της Fed και να αναλάβει το ρόλο που είχε ανατεθεί στο EFSF, εκτιμά η Deutsche Bank, καθώς και να ξεπεράσει τους περιορισμούς που εφαρμόζει τώρα κατά την αγορά ομολόγων.

Μέχρι στιγμής, η αγορά ομολόγων είναι μικρής εμβέλειας και θεωρείται προσωρινή, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να προαναγγείλει την απόκτηση κρατικών τίτλων της τάξης των 200 δισ. ευρώ για το επόμενο δωδεκάμηνο ώστε να είναι αποτελεσματική η παρέμβασή της.