Η ευρωζώνη δεν έχει δώσει ακόμη μια επαρκή απάντηση στην κρίση, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και επανέλαβε το αίτημά της για τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών παρουσία του Ιρλανδού ομολόγου της, ο οποίος όμως παρουσιάστηκε επιφυλακτικός απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε δώσει μια επαρκή απάντηση στο θέμα του μέλλοντος της ευρωζώνης», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυσπιστία που δείχνουν οι χρηματαγορές απέναντι σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που θα μοιράζονται το κοινό νόμισμα.

«Η εμπιστοσύνη» στην ικανότητα ορισμένων χωρών να ξαναβάλουν τα δημοσιονομικά τους στο σωστό δρόμο και να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους «δεν αρκεί», προσέθεσε.

Για το Βερολίνο, ο μόνος τρόπος για την εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης αυτής είναι να θεσμοθετηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, με αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι οποίες θα ενίσχυαν τις εξουσίες των θεσμών για να τιμωρούν αυτούς που παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επανέλαβε η Μέρκελ.

«Θα ήθελα να δω την ευελιξία που υπάρχει ήδη να ωθείται στα έσχατα όριά της», σημείωσε από την πλευρά του ο Κένι, δείχνοντας επιφυλακτικός να υποβάλει εκ νέου σε μία διαδικασία έγκρισης τη χώρα του, οι πολίτες της οποίας κλήθηκαν δύο φορές στις κάλπες για να εγκρίνουν τη συνθήκη της Λισαβόνας.

«Πιστεύουμε ότι η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», προσέθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.