Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009, στις 67,5 μονάδες (από 70,6) υποχωρεί ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στα «Αποτελέσματα Οικονομικής Συγκυρίας Οκτωβρίου» του ΙΟΒΕ. Η απαισιοδοξία τονίζεται είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ έντονη είναι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, μετά τις διαδοχικές μειώσεις των τεσσάρων και επτά προηγούμενων μηνών αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο σταθεροποιείται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, στις 93,8 και 94,8 μονάδες στις δύο ζώνες.

Η αναμονή για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τις καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η παράταση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου και η συνεχής άνοδος της ανεργίας, δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό πλέον επίπεδο, αναφέρει ο ΙΟΒΕ.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες καταναλωτές, αυτοί παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχώς εξαγγέλλονται – ενίοτε νομοθετούνται κιόλας -, αλλά εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται, επιδεινώνουν το κλίμα και τη δυσπιστία.

Στους επιμέρους τομείς, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται οριακά στο Λιανικό Εμπόριο, σημειώνοντας αντίθετα δεινή υποχώρηση στις Κατασκευές και ηπιότερη στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται πτωτικά, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

– Στη Βιομηχανία, διευρύνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν αποκλιμάκωση.

– Στις Υπηρεσίες, έντονη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, με τις αντίστοιχες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κινούνται επίσης πτωτικά, αν και ηπιότερα.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν, ενώ σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στο δείκτη εκτιμήσεων για τα αποθέματα. Τις εξελίξεις αυτές όμως αντισταθμίζει εν μέρει η πτώση στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

– Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για την απασχόληση, υπογραμμίζοντας τη δεινή κατάσταση του κλάδου.