Έσοδα ύψους 20-25 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετιας για τη μείωση του χρέους μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο από το πρόγραμμα «Ήλιος» για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Δυτική Ευρώπη.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ως μια απο τις μεθόδους για την εξασφάλιση των 15 δισ. ευρώ επιπλέον απο τις αποκρατικοποιήσεις (πέρα από τα 50 δισ. που προβλέπονταν αρχικά).
Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που ξεκίνησε πέρυσι και θα ολοκληρωθεί το 2013. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει αναπροσαρμογές των τιμολογίων για το 2012 κατά 19%.
Η επένδυση για την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στη χώρα μας προβλέπεται να φθάσει στα 20 δισ. ευρώ. Στο κόστος της επένδυσης θα πρέπει να περιληφθεί και η κατασκευή των δικτύων ενώ τα έσοδα (με βάση τις τιμές αγοράς της ηλιακής Ενέργειας στη Γερμανία) υπολογίζονται έως 80 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα (καθώς το ελληνικό κράτος θα εισφέρει τη γη, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και πιθανά φορολογικά κίνητρα) εκτιμάται σε 30%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει είτε σε τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων απο το πρόγραμμα ώστε να μειωθεί άμεσα το χρέος, είτε θα εισπράττει καθε χρόνο τα έσοδα απο την πώληση της ενέργειας τα οποία επίσης θα διατίθενται για την απομείωση των υποχρεώσεων της χώρας.
Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται ακόμη:
-Η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ για τις οποίες τον επόμενο μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Για τη ΔΕΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.
-Η ΔΕΗ για την οποία πέρα απο την πώληση λιγνιτικών μονάδων εξετάζεται η πώληση μεριδίων απο τις θυγατρικές στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα, η πώληση πακέτου μετοχών και η δημιουργία μιας “μικρής ΔΕΗ” με μονάδες διαφόρων τύπων καυσίμου που θα διατεθούν σε ιδιώτες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων δεν έχει βρεθεί λύση με το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη μεταξύ 24 χωρών της Δύσης. Για τις ανανεώσιμες πηγές, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκλογίκευση των τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας αλλά όχι αναδρομικά και εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ενώ τόνισε ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ που έχει δημιουργηθεί από τη χρηματοδότηση των μονάδων ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας ( υπολογίζεται σε 150 εκατ. Ευρώ ) θα μειωθεί στο μισό ως το τέλος του χρόνου.