Υπέρ του φεντεραλισμού και της οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό  France Inter.

«Εδώ και πολλές εβδομάδες χρησιμοποιώ τη λέξη φεντεραλισμός. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Καθώς έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω ενοποίηση των δημοσιονομικών και φορολογικών πολιτικών μας» είπε ο Ζιπέ και τάχθηκε υπέρ μιας οικονομικής κυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.

«Εδώ και δυο χρόνια, αυτή η ιδέα δεν γινόταν αποδεκτή από πολλούς από τους εταίρους μας. Είναι η Γαλλία που προώθησε λίγο-λίγο την αποδοχή της και σήμερα, αυτή η (οικονομική) κυβέρνηση βρίσκεται στην πορεία να αποκτήσει μορφή», είπε.

«Σήμερα οι δημοσιονομικές πολιτικές μας θα συνδεθούν στενά μεταξύ των 17», πρόσθεσε. Στο φορολογικό πεδίο, ο Ζιπέ στάθηκε σε «ένα από τα καλά σχέδια που ανακοίνωσαν η Γαλλία και η Γερμανία… Το 2013 να προχωρήσουν στην επιβολή ακριβώς ίδιου φόρου στις εταιρίες, σε κάθε περίπτωση εναρμονισμένου. Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα προόδου». .

Όσον αφορά το ζήτημα της παράλληλης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και την πιθανότητα να υπάρξει εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΕ, ο Ζιπέ απάντησε «μακροπρόθεσμα, ναι», προσθέτοντας πως ήδη το Ευρωκοινοβούλιο κάνει τη φωνή του να ακούγεται εξαιρετικά δυνατά.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ εδώ και μερικές ημέρες σε αρκετά σημεία, στην
ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές μας ώστε να είναι πιο ισχυρές,
για την ιδέα ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στην τύχη της», τόνισε ο Ζιπέ αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία πρόκειται να επιβάλει τις απόψεις της, ο Ζιπέ δήλωσε επιφυλακτικός. »Ο γερμανικός Τύπος λέει ακριβώς το αντίθετο. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει μόνιμα την πρωτοβουλία», είπε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση ο Ζιπέ είπε ότι”είναι μια αληθινή παγκόσμια επανάσταση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τα δικά τους χρέη είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας. Η Ιαπωνία μετά τη Φουκουσίμα είναι επίσης σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης τις δικές τους δυσκολίες», κατέληξε.