Στην αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έναντι της απόφασης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να θεωρήσει ότι παγώνει η διαδικασία της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της μεγάλη μερίδα του σημερινού βελγικού Τύπου.
Ειδικότερα η εφημερίδα «De Standaard», σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Οι ευρωσοσιαλιστές επιτίθενται στον ομοϊδεάτη τους Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα», σημειώνει πως ενώ το Eurogroup τιμωρεί την ελληνική κυβέρνηση επειδή δίνει 300 ευρώ ως χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, οι σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζουν την απόφαση του Ντάισελμπλουμ «σκανδαλώδη».
Από την πλευρά της η «De Tijd», σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Το ίδιο του το κόμμα ανακαλεί στην τάξη τον Ντάισελμπλουμ» προβάλλει εκτενώς τις έντονες αντιδράσεις των ευρωσοσιαλιστών για την πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup να παγώσει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές εγκαλούν τον Ολλανδό ομοϊδεάτη τους με το αιτιολογικό ότι υιοθετεί μια «υπερβολικά αυστηρή» στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Ξανά η Ελλάδα στο προσκήνιο» είναι εξάλλου ο τίτλος δημοσιεύματος στη «La Libre Belgique», το οποίο σημειώνει ότι η απόφαση του ΕΜΣ για αναστολή της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Αθήνα και των οπαδών μιας σχετικής ευελιξίας. Για γαλλογερμανική διαφωνία κάνει συγκεκριμένα λόγο η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι για τη Γερμανία οι εξαγγελίες ήταν ένα casus belli. Παραθέτει από την άλλη μεριά, τις δηλώσεις τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού -για τη δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος χωρίς εκβιασμούς και για το δικαίωμα λήψης μέτρων στήριξης της κοινωνίας τα οποία δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος- όσο και του Γάλλου Προέδρου -αναφορικά με το ότι δεν θα πρέπει να απαιτεί κανείς επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καταλήγει η εφημερίδα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό βήμα σε σχέση με το ελληνικό χρέος χωρίς εκβιασμούς», αναφέρει άλλο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF. Εξάλλου δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Soir», υπό τον τίτλο «Νέο ψυχόδραμα γύρω από τη διάσωση της Ελλάδας» σχολιάζει ότι μετά από μία εβδομάδα στο ρυθμό του ελληνικού ψυχοδράματος, στον οποίο είχαμε στο παρελθόν συνηθίσει, και μετά την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για τη λιτότητα στην Ελλάδα, η ευρωζώνη αποφάσισε έτσι απλά να αναστείλει τα συμφωνημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία δεν αφορούσαν κούρεμα, αλλά ήταν κυρίως μέτρα εξομάλυνσης. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε από τις αρχές Δεκεμβρίου αφήσει να διαφανούν οι διαθέσεις του, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης, η «Politico» σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να γοητεύσει τους ηγέτες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους κατά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών με ηγέτες της ΕΕ στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής με σκοπό την άρση της απόφασης αναστολής εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Όπως σημειώνεται, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ανέφερε νωρίτερα ότι οι εξαγγελίες του δημιουργούν «σοβαρές ανησυχίες τόσο στη διαδικασία όσο και την ουσία» όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης, αν και «δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα».
Το δημοσίευμα σημειώνει τις γνωστές αντιδράσεις εκατέρωθεν σε συνέχεια της κίνησης Τσίπρα αντιπαραβάλλοντας τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας επί του θέματος και παραθέτει ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, σύμφωνα με την οποία, «η μέθοδος από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να ήταν καλύτερα συντονισμένη» με τους πιστωτές της χώρας, «αλλά, εφόσον η δημοσιονομική επίπτωση περιορίζεται, δεν υπάρχει πρόβλημα».
Στον «EUOBSERVER», τέλος, δημοσιεύεται άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου στην ευρωβουλή Δημήτρη Παπαδημουλη υπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να καταστρέψει την ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικρίνει τη μονομερή, όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια του προέδρου του Eurogroup να αναφέρει ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα δεν συνάδουν με τους όρους του προγράμματος, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί συντονισμός με τους συναδέλφους του, σε αντιπαραβολή με την υποστήριξη που εξέφρασαν προς την ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, και πολλοί ευρωβουλευτές.