Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται «σχετικά κοντά» σε μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας σχετικά με τις απώλειες που θα πρέπει να υποστούν, ενώ οι τράπεζες προτείνουν πλέον να σβηστεί το 40% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται «σχετικά κοντά σε μια συμφωνία» με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και του αρμόδιου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας πως η Ευρώπη «προτιμά μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης» από την επιβολή ενός «κουρέματος» στις τράπεζες.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το τραπεζικό λόμπι που διαπραγματεύεται με τα κράτη ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό «κούρεμα» στο 40% των ελληνικών πιστώσεων που κατέχουν οι τράπεζες.

Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν πλέον να επιτύχουν ένα «κούρεμα» 50% ως 60% για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.

«Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο», εξήγησε η διπλωματική πηγή.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές για τον τραπεζικό τομέα δήλωσε από την πλευρά του ότι «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», επιβεβαίωσε ο Αλταφάζ.