Με κύριο παραλήπτη τον Μπαράκ Ομπάμα και κοινοποίηση προς τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της G20, τραπεζίτες από Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να συμφωνήσουν με τις εθνικές κυβερνήσεις σε μέτρα αποκατάστασης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η επιστολή έρχεται εν μέσω των προσπαθειών για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Κύριε Πρόεδρε,
Σας γράφουμε εξ ονόματος των τραπεζιτών των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ομίλων του κόσμου για να σας εκφράσουμε τη συγγνώμη μας.
Δεν πιστεύουμε ότι οι τράπεζες ευθύνονται για κάθε παθογένεια που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του Occupy Wall Street και άλλων σχετικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια ισορροπημένη κρίση θα απέδιδε μερίδιο ευθύνης και στους πολιτικούς αξιωματούχους: εσείς και οι προκάτοχοί σας ορίσατε τους νόμους βάσει των οποίων εμείς λειτουργήσαμε. Υπάρχει, όμως, και ευθύνη των πολιτών: σε πολλές χώρες ξόδευαν ασύστολα, ενώ η ανοχή της φοροδιαφυγής άφησε περισσότερα λεφτά στους πολίτες τα οποία αυτοί «επένδυσαν» στην κατανάλωση.
Όμως, δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την υπόλοιπη κοινωνία. Στα προηγούμενα χρόνια, τα «χρόνια- φούσκα» όπως έχουν χαρακτηριστεί, επικεντρωθήκαμε κυρίως στα δικά μας πακέτα αμοιβών και κατόπιν τα κέρδη των μετόχων μας. Μέχρι σήμερα, εμμέναμε στην άποψη και την πεποίθηση ότι οι χρηματαγορές ήταν αυτάρκεις και λειτουργούσαν ελεύθερα και αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να παραχθεί πλούτος.
Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα σε αυτή την πεποίθηση. Ωστόσο, εν αντιθέσει με την άποψη που επικρατεί ευρέως, η αδυναμία δεν έγκειται τόσο στην αποτυχία των αγορών, όσο στην αποτυχία εφαρμογής κανόνων στις αγορές. Βασιστήκαμε πολύ στη βεβαιότητα ότι όποτε χρειαστεί, τα κράτη θα παρέμβουν με πακέτα διάσωσης. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε τη νοοτροπία «γράμματα κερδίζουμε, κορώνα χάνετε».
Και οι απολογίες μας δεν σταματούν εδώ…»
Κάπως έτσι, θα μπορούσε να είναι μια φανταστική επιστολή των τραπεζών προς τους ηγέτες και τους λαούς παγκοσμίως… εάν και εφόσον συνειδητοποιούσαν ποτέ τα τραπεζικά στελέχη το βάρος των ευθυνών που φέρουν και αυτά για τη δεινή οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, όπως υποστηρίζει αρθρογράφος του Reuters.
Η «επιστολή» μεταδίδεται από το πρακτορείο Reuters σε ειδική στήλη με άρθρα που υπογράφει η συντακτική ομάδα του πρακτορείου. Βεβαίως, ένα τέτοιο γράμμα, δεν εστάλη ποτέ. Η συγγραφική πένα, όμως, ενίοτε κατεργάζεται αριστουργηματικά ευφυολογήματα!
Πηγή: 24h.gr