Την πεποίθησή του ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα επεκταθεί στη Ρουμανία και δεν απειλεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εξέφρασε ο σύμβουλος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Άντριαν Βασιλέσκου, στη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας είναι σταθερό, καθώς καμιά από τις τράπεζες που δραστηριοποιείται στη χώρα δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s είχαν, ήδη, υποβαθμίσει (στις 4 Οκτωβρίου και στις 19 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα) την ιταλική οικονομία.

Πάντως, αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας δύο γαλλικών τραπεζών, των Credit Agricole και Sosiete Generale, από τον οίκο Moody’s, λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, δεν φαίνεται- κατά τα όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του κ. Βασιλέσκου- να «αγγίζουν» το ρουμανικό τραπεζικό σύστημα.

Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές υπενθυμίζουν- πως οι τραπεζικοί τομείς στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι -σε μεγάλο βαθμό- εξαρτημένοι από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζικών συστημάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ουγγαρία.